Alergeny
LISTA ALERGENÓW
( wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności)
Substancje zawierające alergeny:
- Zboża zawierające gluten - mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa Inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
- Mleko-mleko, masło, jogurt, ser, twaróg- ser biały, margaryna śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
- Jajka i produkty pochodne- jaja, biszkopty, wypieki, ciasta, makaron jajeczny
- Ryby i produkty pochodne- ryby surowe-mrożone , przetworzone-konserwy rybne, tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju
- Soja i produkty pochodne- grzanki
- Seler- seler jasko korzeń i łodyg, wędlina
- Gorczyca - musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa curry, mieszanki przypraw
- Nasiona sezamu i produkty pochodne- ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
- Skorupiaki- brak
- Orzechy - krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
- Dwutlenek siarki - owoce suszone, szczególnie te, ktore musza zachowac jasny kolor/ morela/
- Łubin i produkty pochodne- brak
- Orzeszki ziemne- masło arachidowe, bakalie
- Mięczaki i produkty pochodne- brak