Przejdź do treści Przejdź do menu

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej strony internetowej korzystamy z plików cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację jej funkcji.

Wykorzystywane w celu zapewnienia prawidłowego działania serwisu internetowego. Dzięki tym plikom nasz serwis internetowy jest wyświetlany prawidłowo oraz możesz z niego korzystać w bezpieczny sposób. Te pliki cookies są zawsze aktywne, chyba że zmodyfikujesz ustawienia swojej przeglądarki internetowej, co jednak może skutkować nieprawidłowym wyświetlaniem serwisu internetowego.

Alergeny

LISTA ALERGENÓW

( wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności)

Substancje zawierające alergeny:

  1. Zboża zawierające gluten -  mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa Inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
  2. Mleko-mleko, masło, jogurt, ser, twaróg- ser biały, margaryna śmietana, maślanka, kefir, kisiel, budyń, wędlina
  3. Jajka i produkty pochodnejaja, biszkopty, wypieki, ciasta, makaron jajeczny
  4. Ryby i produkty pochodne- ryby surowe-mrożone , przetworzone-konserwy rybne, tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach i w oleju, łosoś w pomidorach i oleju
  5. Soja i produkty pochodne- grzanki
  6. Seler- seler jasko korzeń i łodyg, wędlina
  7. Gorczyca - musztarda, wędlina, produkty mięsne, przyprawa curry, mieszanki przypraw
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne- ziarno sezamowe, masło sezamowe, bułki, wypieki, płatki śniadaniowe, desery, rodzynki
  9. Skorupiaki- brak 
  10. Orzechy - krem orzechowy do smarowania pieczywa, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe
  11. Dwutlenek siarki - owoce suszone, szczególnie te, ktore musza zachowac jasny kolor/ morela/
  12. Łubin i produkty pochodne- brak 
  13. Orzeszki ziemne- masło arachidowe, bakalie 
  14. Mięczaki i produkty pochodne- brak